top of page

Mon, May 27

|

Salons 't Groenhof

OEKRAÏNE ALS SPLIJTZWAM TUSSEN RUSLAND EN HET WESTEN.

Het conflict draait over de plaats van Oekraïne in Europa. Het land is al meer dan 15 jaar de splijtzwam tussen Rusland en het Westen. Networking receptie - Sitting dinner - Keynote door Jan Balliauw.

We ontvangen je graag op een volgende Open Vergadering.
DIT EVENT IS SOLD OUT.
OEKRAÏNE ALS SPLIJTZWAM TUSSEN RUSLAND EN HET WESTEN.
OEKRAÏNE ALS SPLIJTZWAM TUSSEN RUSLAND EN HET WESTEN.

Tijd en locatie

May 27, 2024, 7:30 PM – 11:30 PM

Salons 't Groenhof, Wautersdreef, 9090 Melle, Belgium

Over het evenement

Wie is Jan Balliauw?

Nog in de tijd van het communisme was Jan een regelmatige bezoeker van de Sovjet-Unie. Hij maakte er reportages voor de Nederlandse publieke zender VPRO-radio. Als correspondent in Sint-Petersburg en Moskou beleefde hij voor de Vlaamse publieke omroep VRT het uiteenvallen van de Sovjet-Unie van op de eerste rij.

Hij maakte mee hoe Rusland voor het Westen van een mogelijke partner evolueerde naar een onbetrouwbare buur. Zijn talloze reportages vanuit alle regio’s in Rusland, maar ook Kiev, Oost-Oekraïne, de Krim of uit de voormalige oorlogszones in ex-Joegoslavië maken van hem dé specialist van de Oost-Westbetrekkingen. Maar even nauwgezet volgt Jan de geopolitieke wendingen die de verkiezing van president Trump in de VS heeft veroorzaakt en waarschuwt hij voor de onzekere toekomst van West-Europa.

Jan heeft zijn ervaring als ‘grand reporter’ voor radio en tv ook te boek gesteld en voor de VRT maakte hij een indrukwekkende tv-documentaire over 20 jaar na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Maar ook voor een livepubliek brengt hij de recente politieke geschiedenis van het Europese continent graag tot leven. Ook al is dit verslag niet erg geruststellend voor onze kleine landen, het blijft in elk geval een bijzonder boeiende ervaring.

Sinds de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari 2022 is het al lang sluimerende conflict tussen Rusland en het Westen op de spits gedreven. Het heeft geleid tot de zwaarste oorlog in Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Aan het front wordt niet alleen meer gevochten over het lot van Oekraïne, maar ook over welk maatschappij stelsel de komende decennia de toekomst zal bepalen in Europa: het autocratisch ingestelde systeem van Rusland of de combinatie van democratie en rechtstaat die gangbaar is in het Westen.

Het conflict draait over de plaats van Oekraïne in Europa. Het land is al meer dan 15 jaar de splijtzwam tussen Rusland en het Westen.

Tickets

  • Toegangsticket

    Receptie Sitting diner Keynote: Jan Balliauw

    €60.00
    +€1.50 servicekosten

Totaal

€0.00

Deel dit evenement

bottom of page